GoedBericht.nl logo
English Blog

Psalm 111:10 – het begin van wijsheid…

26-07-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Het begin van wijsheid is de vrees voor JAHWEH, allen die ze doen hebben een goede intelligentie. Zijn lof staat tot in de toekomst.

Wijsheid is geen pad waar men al gaande komt tot ontzag voor de GOD van hemel en aarde. Als een eindpunt of een kers op de taart. Nee, wijsheid begint met ontzag voor JAHWEH. Zonder dat uitgangspunt is er geen wijsheid en is het onmogelijk zicht te hebben op het grote geheel. De oorsprong, de zin en de bestemming van alle dingen is gelegen in Hem. Hij is de verklaring waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Alles komt immers uit Hem voort. Hij is het motief en het doel van al wat is.

Elk waarnemend mens met verstand, stelt dagelijks vast dat ieder detail in de schepping getuigt van een duizelingwekkend intelligent ontwerp. Dat ontkennen is geen ‘wetenschap’ maar klinkklare domheid. Vandaar dat er staat geschreven: “de dwaas zegt in zijn hart: er is geen GOD”. De Schepper wegredeneren is trouwens ook een onbegaanbare weg. Want waar geen Schepper is, daar is alles leeg en zinloos. Zonder bedoeling. Maar wie is in staat om zo te leven? Zin en inhoud, kortom écht leven, begint met de erkenning van GOD.

Delen: