GoedBericht.nl logo
English Blog

Matteüs 24:43 – weten wanneer

14-05-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Maar weet dit, dat indien de huiseigenaar had waargenomen in welke nachtwake de dief komt, hij [zou] waken en zou nooit toelaten het huis van hem te doorgraven. Daarom ook jullie, wordt gereed…

In Jezus’ rede op de Olijfberg over zijn komst eenmaal als Messias en het eind van de aeon, benadrukt Jezus het belang van waakzaamheid. Zelfs Jezus wist niet, toen hij deze rede uitsprak, wanneer zijn komst precies zou zijn (24:36). Daniël de profeet moest enkele eeuwen eerder zijn boek verzegelen tot aan de tijd van het einde. Pas bij het aanbreken van die tijd, zal het boek voor het volk opengaan en zich laten verstaan. Dat is de waakzaamheid waarover Jezus spreekt: weten wat “er staat geschreven” zodat men de tijd onderkent.

De les van de huiseigenaar in bovenstaand vers is: hij waakt omdat hij op de hoogte is in welke nachtwake de dief komt. Misschien niet op het uur nauwkeurig maar de nachtwake (=vier uur) kent hij. Zou Christus altijd en iedere dag kunnen terugkeren, dan hoeft men niet alleen nergens op te letten, men kan ook nergens op letten. Het idee dat men nooit kan weten wanneer de Messias komt, is de doodsteek voor waakzaamheid.

Delen: