GoedBericht.nl logo
English Blog

Leviticus 23:6 – 15 Nisan

09-04-2020 - Geplaatst door Andre Piet

6 En op de vijftiende dag van deze maand is het feest van het ongezuurde voor JAHWEH, zeven dagen (…) 7 Op de eerste dag zullen jullie een heilige samenkomst hebben; jullie zullen geen enkel dienstwerk doen.

Na de dag dat het Pascha is geslacht, vangt het feest aan van het ongezuurde. Dat is precies halverwege de maand, en bij een maankalender valt dat per definitie samen met volle maan. Vandaag 9 april 2020 is het 15 Nisan en dus het officiële begin van het feest van Pesach (Pascha). In de praktijk wordt deze dag als een sabbat beleefd, aangezien men geen enkele vorm van dienstwerk verricht. Ongeacht op welke weekdag deze vijftiende van de maand valt.

We zagen gisteren dat 14 Nisan de datum is, dat Jezus werd gekruisigd en halverwege de middag stierf. Vervolgens is hij onder tijdsdruk van het kruis genomen, afgelegd en gebalsemd naar Joods gebruik en rond zonsondergang gelegd in een nabijgelegen graftombe. Toen brak de vijftiende Nisan aan. Een dag zonder dienstarbeid en enkel rust. Vanaf deze dag viert men zeven dagen feest waarin geen plaats is voor zuurdesem, een type van bederf (>zuur). Hoe bijzonder dat deze datum tevens Jezus’ eerste dag in het graf was. Jazeker: het is volbracht!

Delen: