GoedBericht.nl logo
English Blog

Leviticus 23:5 – 14 Nisan

08-04-2020 - Geplaatst door Andre Piet

In de eerste maand, op de veertiende van de maand, tussen twee avonden is het Pascha voor JAHWEH.

Het is vandaag op de Hebreeuwse kalender veertien Nisan. Oorspronkelijk heet de maand Aviv, dat ‘lente’ betekent. Het is op deze datum dat Israël terugdenkt aan de dag dat ze als volk werd verlost uit Egypte. Dat begon met het slachten van een gaaf, eenjarig lam waarbij het bloed werd opgevangen en vervolgens gesmeerd aan de deurposten. Het was het bloed van het lam dat leven aan de Israëlieten garandeerde.

Het was ook precies op deze datum dat vijftienhonderd jaar later het Lam van God werd geslacht. De Joodse overpriesters hadden haast met het uit de weg ruimen van Jezus. Want een dag later zou immers het feest van Pascha beginnen. Vóór het feest moest de kruisiging van Jezus daarom helemaal rond zijn.

Zonder dat men zich ervan bewust was, hebben de godsdienstige leiders en de priesters van het volk de onschuldige Jezus ter dood gebracht, uitgerekend op de dag van het Pascha. Ze hebben hem met een speerstoot geslacht maar zijn beenderen daarentegen niet gebroken. Precies zoals was voorgeschreven voor het Pascha. “Zie het lam Gods, dat de zonde der wereld wegneemt!”

Delen: