GoedBericht.nl logo
English Blog

Johannes 8:32 – waarheid maakt vrij

06-05-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Indien jullie in mijn woord blijven, zijn jullie waarlijk discipelen van mij, en jullie zullen de waarheid kennen en de waarheid zal jullie vrijmaken.

Boven diverse toegangspoorten van concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog hing de leuze: arbeit macht frei. Het was een sinistere verdraaiing van wat de Bijbel leert. Want niet arbeid maar waarheid maakt vrij. Dat is een verschil van dood en leven.

Let trouwens op de volgorde van het proces dat hier beschreven wordt. Het begint met “in mijn woord blijven”. Staan op hetgeen de Schriften leren en daar niet van af te wijken. Niet steunen op mensenwoord en traditie maar op wat “er staat geschreven”.

De volgende fase is dat we via deze route de waarheid leren kennen oftewel gaan verstaan. Want de Schrift is haar eigen uitlegger. De woorden die erin staan opgetekend gaan betekenis krijgen en komen tot leven. Letterlijk zelfs, want alles daarin verwijst naar hem die uit de doden is opgewekt. Dat is de waarheid en het LEVEN! Dat maakt ons vrij. Vrijheid is niet het resultaat van onze eigen inspanningen. Die stellen slechts teleur. Het is GOD die ons zijn woord doet verstaan en daardoor gesloten deuren en vensters opent!

Delen: