GoedBericht.nl logo
English Blog

Jeremia 1:11 – GOD waakt over zijn woord

02-03-2021 - Geplaatst door Andre Piet

En het woord van JAHWEH kwam tot mij, zeggende: wat zie je Jeremia? En ik zei: ik zie een tak van een amandel. En JAHWEH zei tot mij: dat heb je goed gezien, want ik zal waakzaam zijn over mijn woord, om dat te doen.

Puur afgaand op een bijbelvertaling ontgaat ons de logica van het bovenstaande gesprek. De betekenis wordt pas duidelijk wanneer je de tekst in het origineel, d.w.z in het Hebreeuws volgt. Dat zit zo.

Het woord voor ‘amandel’ is in het Hebreeuws hetzelfde woord als voor ‘waken’ of ‘waakzaam’. De amandelboom draagt deze naam omdat ze als eerste in het voorjaar ‘ontwaakt’ en bloesem draagt. Daarmee is de amandel ook een prachtig embleem van de eersteling uit de doden. Denk ook aan de staf van Aäron die in de nacht amandelbloesem voortbracht. Daarmee bewees GOD dat Aäron de hogepriester van zijn keuze was.

Of wat dacht u van de menorah-kandelaar in het heiligdom? Dat was een gestileerde amandelboom waarvan het licht dag en nacht scheen. De amandel brengt leven voort als alles nog doods is. En het brengt licht voort, terwijl alles duisternis is! In de nacht, als iedereen slaapt, dan waakt Hij… over zijn woord!

Delen: