GoedBericht.nl logo
English Blog

Jakobus 2:25 – Rachab de hoer

11-05-2020 - Geplaatst door Andre Piet

En is evenzo ook niet Rachab, de hoer vanuit werken gerechtvaardigd, toen zij de boodschappers gastvrij ontving en via een andere weg uitwierp?

Jakobus slaat hier, zoals bekend, een heel andere toon aan dan dat Paulus in zijn brieven doet. Dat hoeven we niet weg te poetsen, beiden hebben nu eenmaal een verschillende bediening en doelgroep (Gal.2:7-9). Daar komt bij dat wat Jakobus ‘werken’ noemt, elders gewoon ‘geloof’ heet. Hebreeën 11:32 zegt (wellicht door Paulus geschreven) dat het geloof van Rachab was, toen ze de verspieders in haar huis opnam. Rachabs geloof was maar geen theorie, maar een rotsvast vertrouwen. En dat bleek uit wat ze deed.

Bij ‘goede werken’ denken we al gauw aan brave daden. Jakobus niet. In de eerste plaats was Rachab een hoer. Een beroep dat we niet direct associëren met goede werken. In de tweede plaats nam zij spionnen van een vijandig volk in haar huis op en liet ze ontsnappen. Haar landgenoten zullen haar ongetwijfeld landverraad hebben verweten.

Toch rekent de Schrift Rachabs werken tot rechtvaardigheid. Waarom? Omdat haar werken bewezen dat ze GOD geloofde. Rachab wist dat Israëls GOD een realiteit is en vertrouwde daar op. Ongeacht wat ‘men’ zei…

Delen: