GoedBericht.nl logo
English Blog

Hooglied 5:6 – de bruidegom is zoek

22-09-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Ik deed mijn geliefde open, maar mijn geliefde was weg, verdwenen!

Het boek ‘Hooglied’ bezingt de liefde tussen bruidegom en bruid. Toebehorend of gewijd aan Salomo (1:1). Misschien dat deze liefdesliederen teruggaan op een historische romance. Maar daar gaat het wezenlijk niet om. Volgens de profeten is de relatie tussen Gods Messias (“meer dan Salomo”!) en het volk Israël als een bruidegom-bruid verhouding. Dat gegeven plaatst dit boek in een verrassend profetisch licht!

‘Hooglied’ spreekt in type van hoe Israël haar Bruidegom vindt. Maar dat gaat niet zomaar. Een onderwerp dat als rode draad door dit liefdesverhaal loopt is hoe de bruid haar geliefde aanvankelijk kwijt is. Weg, verdwenen is hij! En dan zoekt ze en komt ze in handen van wie haar slaan en verwonden.

Het verhaal van de zoek geraakte Bruidegom en de wanhopige bruid is een bijzonder profetisch gegeven. Het tekent de situatie van de afgelopen tweeduizend jaar. Ooit was de Bruidegom daar. Maar waar is hij dan nu? De bruid heeft geen idee waar haar geliefde is. Maar zoals het een goede roman betaamt: uiteindelijk vinden bruid en bruidegom elkaar. En dat zal gevierd worden! De bruiloft op de derde dag (vergl. Joh.2:1)!

Delen: