GoedBericht.nl logo
English Blog

Hebreeën 2:16 – ontfermt God zich niet over engelen?

19-07-2017 - Geplaatst door Andre Piet

… zovelen als in doodsvrees gedurende heel hun leven, tot slavernij gedoemd waren. Want het grijpt zeker geen engelen aan, maar het grijpt zaad van Abraham aan.

De bovenstaande weergave is heel anders dan die in de gangbare bijbelvertalingen. Zo leest de NBG51 hier: “Want over de engelen ontfermt Hij Zich niet, maar Hij ontfermt Zich over het nageslacht van Abraham.” Fout! Want het gaat hier helemaal niet over ‘ontfermen’. Het woord dat hier in het Grieks gebruikt wordt, komt 19x voor in het NT en nergens wordt het vertaald met ‘ontfermen’. Altijd met ‘(aan)grijpen’, ‘vatten’, ‘nemen’ of ‘vast pakken’.

Het gaat in bovenstaand vers niet over God die zich niet zou ontfermen over engelen. Het gaat over de dood die geen engelen aangrijpt, maar zaad van Abraham. “Zaad van Abraham” dat zijn mensen, stervelingen. Engelen daarentegen sterven niet. Vandaar dat we een paar verzen eerder (2:9) lezen dat Jezus “voor een korte tijd beneden de engelen gesteld was vanwege het lijden des doods…”. Toen Jezus stierf werd hij beneden de engelen gesteld. Engelen sterven niet, daarom.

GODS ontferming is niet gelimiteerd. Zoals Psalm 145:9 zegt: “JAHWEH is voor allen goed, en zijn barmhartigheid is over al zijn werken!”.

Delen: