GoedBericht.nl logo
English Blog

Handelingen 27:21 – ultimatum verstreken (2)

24-10-2017 - Geplaatst door Andre Piet

… Paulus ging in hun midden staan en zei: inderdaad mannen, men had zich moeten laten overreden door mij, om niet van Kreta weg te varen om zich zowel dit ongemak als deze schade te besparen.

Handelingen 27 geeft verslag van Paulus’ reis naar Rome. De reis per schip zat vanaf de aanvang al tegen vanwege tegenwind. Maar nu zou het fataal eindigen. Paulus had eerder gewaarschuwd dat men niet zou wegvaren van de haven omdat het schip dan met lading en al zou vergaan. Maar de stuurman en de schipper luisterden niet naar hem. En nu, zoveel dagen later, was inderdaad alle hoop op redding ontnomen (:20).

Dit verslag is meer dan alleen historie. Het is een illustratie van het slot van het boek Handelingen. Het schip stelt Israël voor op de volkerenzee. De stuurman en de schipper zijn een type van Israëls leidslieden terwijl de lading van graan een beeld is van Israëls geestelijke goederen.

Aan Paulus was de ondankbare taak te waarschuwen voor de ondergang van het schip. Had men toen nog geluisterd, dan was de ramp voorkomen. Maar nu was het ultimatum verstreken. Precies zoals in Handelingen 28 voor Israël het doek valt. Maar Paulus’ goede nieuws was… allen zouden behouden aankomen!

Delen: