GoedBericht.nl logo
English Blog

Handelingen 20:35 – gelukkiger

01-05-2020 - Geplaatst door Andre Piet

… zich te herinneren de woorden van de Heer Jezus, die zelf zei: het is gelukkiger te geven dan in ontvangst te nemen.

Het is eigenaardig, maar in geen van de evangelie-beschrijvingen vinden we bovengenoemde uitspraak van Jezus terug. Waarom ook? Het zou namelijk zomaar kunnen dat Paulus deze woorden zelf vernomen heeft van de verheerlijkte Heer. Die is immers niet alleen op de weg naar Damascus aan hem verschenen, ook daarna (Hand.26:16). En ook door hem onderwezen (Gal.1:12).

Hoe dat ook zij, Paulus spreekt hier van geluk in de vergrotende trap. Gelukkiger. Je mag van geluk spreken wanneer je kostbare dingen mag ontvangen. Maar nog gelukkiger is degene die kostbare dingen geeft. Want die maakt ook anderen blij met wat hij zelf mag bezitten.

Materieel geredeneerd wordt mijn bezit kleiner als ik het weggeef. En het wordt minder wanneer ik het deel met anderen. Maar in de geestelijke sfeer is het omgekeerd. Wanneer ik geluk, liefde, vreugde deel, dan vermenigvuldigt het zich! Ik raak het zelf niet kwijt door het aan anderen te geven. Integendeel zelfs! Ook van het goede bericht geldt: ontvangen maakt gelukkig. Maar dit doorgeven maakt nóg gelukkiger! Anderen en ook mijzelf!

Delen: