GoedBericht.nl logo
English Blog

Genesis 1:1 – een goed begin!

22-02-2017 - Geplaatst door Andre Piet

 In [het] begin schiep GOD de hemelen en de aarde.

Wat een majestueuze aanvang van de Schrift!  En wat een antwoorden in één compact zinnetje. Met de vaststelling van Genesis 1:1 worden in één keer, tal van -ismen van tafel geveegd.

In de eerste plaats het atheïsme dat een Schepper ontkent en beweert dat alles zonder reden uit zichzelf zou zijn ontstaan. Maar ook het idee van pantheïsme dat beweert dat de natuur samenvalt met GOD. Niets daarvan, zegt Genesis 1:1: hemel en aarde zijn schepping en GOD is de Schepper. Ook het polytheïsme met haar meerdere goden, moet het ontgelden in dit Bijbelvers. Weliswaar is Elohiem (Hebreeuws voor God) een meervoudsvorm maar het spreekt van één Iemand. Want er staat niet: goden schiepen, maar GOD schiep, enkelvoud.

God schiep hemel en aarde “in begin” (letterlijk vertaald). Wannéér dat was, is onbepaald. GOD was er – alle dingen werden. Wie vraagt naar het begin van GOD, doet alsof Hij onderworpen zou zijn aan de tijd. Terwijl Hij de Schepper van de tijd is! Alle dingen hebben een begin maar GOD zelf is het begin.

Waar de Schrift zo glorieus begint, is de goede afloop van alles, bij voorbaat gegarandeerd (Jes.46:10)!

Delen: