GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 6:18 – een karakteristieke afsluiting

27-10-2022 - Geplaatst door Andre Piet

De genade van onze Heer Jezus Christus is met jullie geest broeders. Amen.

Elke brief van de apostel Paulus eindigt consequent met bovenstaande toezegging. Slechts de formulering ervan verschilt telkens. Maar altijd is het onderwerp van de zin: genade. In het geval van de Galaten-brief wel extreem to-the-point! Want van het begin tot het einde van deze de brief is de genade in het geding en ook de directe aanleiding van Paulus’ schrijven.

De Galaten hadden zich van de genade van Christus laten afbrengen (1:6). Door Judaïserende predikers had men zich laten wijsmaken dat men door de wet te houden, rechtvaardig kon worden (2:21). Maar Paulus maakte uitgebreid duidelijk dat men door die leer vervalt uit de genade (5:4). Want als rechtvaardigheid door menselijk pogen bereikt moet worden, dan betekent dit dat rechtvaardigheid dus geen geschenk ‘om niet’ is.

Door ook deze brief met “de genade” af te sluiten, onderstreept de apostel alles wat hij zo hartstochtelijk heeft onderwezen. Dat de genade van de Heer Jezus Christus “met jullie geest” is, en niet slechts “met jullie”, krijgt in deze brief nog een extra lading. Want de werken van de wet activeren het vlees, maar de genade van onze Heer verbindt zich met onze geest!

Delen: