GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 6:17 – Paulus gebrandmerkt

26-10-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Overigens, laat niemand mij moeiten aandoen, want ik draag de brandmerken van Jezus in mijn lichaam.

Dit is Paulus’ laatste opmerking in de brief, voorafgaand aan de afsluitende groet. Hij begon zijn inhoudelijke verdediging met de bewering dat hij zijn Evangelie rechtstreeks had ontvangen en geleerd door openbaring van Jezus Christus (1:12). In Galaten 6 eindigt hij met de claim dat hij zelfs de brandmerken (Gr. stigmata) van Jezus in zijn lichaam draagt.

De Judaïseerders dwongen de Galaten tot de besnijdenis als merkteken (6:12). Paulus rept echter over “de brandmerken van Jezus” in zijn lichaam. Waar doelt hij op? Al meerdere keren viel het ons op dat de apostel iets mankeerde aan zijn ogen (4:15), wat tevens verklaart waarom hij zijn brieven niet zelf optekende, afgezien van een afsluitende groet. Uitgerekend deze laatste passage in Galaten heeft Paulus wel zelf geschreven, en de lezers konden aan de “grote letters” zijn handschrift herkennen (6:11).

De gedachte dringt zich opnieuw aan ons op dat toen Paulus bij zijn roeping een oogverblindend licht zag (Hand.9:8; 22:11), hij werd gebrandmerkt (gestigmatiseerd!) in zijn ogen. Inmiddels vele jaren later ondervond heeft hij hiervan nog steeds fysiek de gevolgen. Het werd zijn handicap en tegelijkertijd droeg hij daarmee een blijvende herinnering aan zijn roeping op de weg naar Damascus!

Delen: