GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 4:9 – Christus, geen religie

11-10-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Maar nu jullie God kennen, meer nog, door God gekend worden, hoe keren jullie weer om tot de zwakke en arme elementaire dingen waarvoor jullie weer opnieuw slaaf willen zijn?

De Galaten die Paulus in deze brief aanschrijft, hadden hun verleden in de afgodendienst (4:8). Ze hadden zich daarvan afgekeerd nadat Paulus hen het goede bericht van GOD had verteld. Ze hadden GOD leren kennen, of beter, ze hadden vernomen dat GOD hen kende. Een woord van hoop, puur om niet. Ze hoefden er niets voor te doen, het was een mededeling.

Maar alles veranderde nadat Paulus daar was weggegaan en lieden waren binnengedrongen die de gelovigen wilden judaïseren, verjoodsen. Ze leerden dat wanneer je rechtvaardig wilt zijn, je de wet van Mozes dient te onderhouden. Terwijl Paulus hen juist had verteld dat een mens rechtvaardig is, enkel door geloof in GODS onvoorwaardelijke belofte.

De Galaten waren ooit religieus. Ze hadden hun riten, ceremoniën en hoogtijden. Die hadden ze nu afgezworen. Door zich vervolgens te laten judaïseren werden ze opnieuw religieus. Alleen de vorm is anders. Paulus zegt: jullie keren terug naar de zwakke, arme beginselen waar jullie ooit aan vast zaten.
Geloof in Christus is geen religie. Het is vrijheid!

Delen: