GoedBericht.nl logo
English Blog

Filippi 3:6 – bijna perfect

13-02-2023 - Geplaatst door Andre Piet

… naar ijver een vervolger van de ekklesia, naar rechtvaardigheid die in [de] wet is, onkreukbaar aan het worden.

In de opsomming van redenen om in het vlees te roemen, vormt de laatste (zevende!) reden ongetwijfeld de climax. Naar de vereiste rechtvaardigheid waarvan de wet spreekt, werd Saulus onkreukbaar. De meeste vertalingen lezen of suggereren dat Paulus onkreukbaar was. Hij gebruikt hier echter niet het werkwoord ‘zijn’ maar ‘worden’. De Concordant Version leest hier daarom: becoming blameless. Het idee is dus niet Paulus deze staat reeds bereikt meende te hebben, maar wel dat hij daarheen op weg was.

Dit is het relaas van een man die met al z’n inspanningen naar de opinie van anderen zo goed als onkreukbaar was. Met grote ijver had hij zijn best gedaan om de staat van perfectie te bereiken en bijna (!) had hij dat ook bereikt. Dit is het getuigenis van een mens die uit jarenlange ervaring wist wat het is om te streven naar roem in het vlees. Maar ook iemand die daarin verder gevorderd was dan al zijn tegenstanders.

Echter niet om indruk te maken geeft Paulus deze opsomming. Integendeel, hij wil als ervaringsdeskundige duidelijk maken dat de weg van vertrouwen op vlees, doodlopend is. En dat is (jazeker!) toch goed nieuws…!

Delen: