GoedBericht.nl logo
English Blog

Exodus 15:27 – 12 bronnen, 70 bomen

26-04-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Daarna kwamen zij in Elim; daar waren twaalf waterbronnen en zeventig palmbomen, en zij legerden zich daar aan het water.

Elim is één van de eerste pleisterplaatsen die het volk Israël aandeed tijdens de woestijnreis. En dan vinden we deze hoogst eigenaardige mededeling. Zowel het aantal waterbronnen alsook het aantal palmbomen die daar waren, worden vermeld. Historisch gezien volkomen onbelangrijk. Maar vanwaar dan deze mededeling? Dat moet toch een reden hebben?

Twaalf is in de Bijbel het getal van de zonen van Israël. Zeventig daarentegen is in de Schrift het getal van de volkerenwereld. Zo telt de volkerentafel in Genesis 10 zeventig stamvaders. Enfin, in Elim waren zeventig palmbomen gegroepeerd rond twaalf waterbronnen. Dat verwijst naar de volkerenwereld die gerangschikt is rond Israël. Afhankelijk ook van Israël, zoals de palmbomen gevoed worden vanuit de waterbronnen. Waterbronnen spreken in de Schrift altijd van de levende woorden van God. Woorden Gods die, zoals Paulus zegt (Rom.3:2), aan het volk van Israël werden toevertrouwd. En vervolgens via Israël terecht komen bij de volkeren.

Zo’n schijnbaar overtollige mededeling over Elim vertelt precies wat Israël mag betekenen voor de volkerenwereld. God verkoos de twaalf stammen om heel de wereld te voorzien van zijn levend woord!

Delen: