GoedBericht.nl logo
English Blog

2Korinthe 4:4 – ikoon van God

25-04-2020 - Geplaatst door Andre Piet

… het goede bericht van de heerlijkheid van Christus, die beeld is van de God.

In het evangelie draait het niet om de mens. Het heeft “de heerlijkheid van Christus” als onderwerp. En wat is “de heerlijkheid van Christus”? Dat hij GODS beeld is. Het woord voor ‘beeld’ in het Grieks is ‘ikoon’. Dat woord kennen we ook in onze taal. Een icoon (icon) is een symbool dat iets of iemand representeert. Dat kan ook een abstractie zijn, iets wat je niet kunt zien of tasten. Op de computer kennen we icons voor ‘instellingen’, ‘volume’, ‘zoeken’, etc. Zo’n icon is niet identiek aan dat waar het voor staat, maar het vertegenwoordigt het.

De heerlijkheid van Christus is niet dat hij GOD is. Nee, zijn heerlijkheid is dat hij de ikoon van GOD is. Hij representeert de GOD die Onzienlijk is (Kol.1:15). Zoals het beeld van de keizer op een muntstuk, de keizer representeert (Mat.22:20), zo representeert Christus GOD. Hij beeldt Hem uit.

“De enige God” is de Onzienlijke (1Tim.1:17) en zijn icoon vertegenwoordigt Hem (Kol.1:15). Volmaakt! De heerlijkheid van Christus is dat Hij niet op zichzelf wijst maar op de GOD die Hij representeert. Wie hem ziet, heeft GOD gezien (Joh.1:18).

Delen: