GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 6:12 – geen conflict tegen bloed en vlees

18-09-2018 - Geplaatst door Andre Piet

Trekt aan de hele wapenrusting van God, zodat jullie kunnen standhouden tegen de methodieken van de diabolos, want het is voor ons geen conflict tegen bloed en vlees…

De strijd waarover Paulus hier spreekt is er niet één die we zelf starten. We voeren geen ‘jihad’, we worden bestreden. Waar wij simpelweg staan op ons lotdeel in Christus, zullen methodieken worden ingezet om ons daarvan af te brengen. Zodat we niet langer daarop staande blijven. Geen bruut geweld hebben we daarin te vrezen, maar de listen van de dooréén-werper (= diabolos, duivel). Dat is degene die zich van ouds heeft bekwaamd om Gods woord te verdraaien. Hij beweegt zich (lees: kronkelt) op het terrein van de filosofie en theologie. Dat doet hij al vanaf den beginne. Met als strategie eerst Gods woord te betwijfelen om vervolgens dit regelrecht tegen te spreken.

Hoe vreedzaam alles ook moge lijken, het is oorlog. Het conflict dat we hebben, is niet gericht tegen mensen. Weliswaar bedient de diabolos zich van mensen maar deze zijn zich van niets bewust. Ze zijn een speelbal van machten en krachten zonder dat te weten. Slechts door te blijven staan op wat “er staat geschreven” zullen we standhouden!

Delen: