GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 5:18 – geestrijk!

18-08-2018 - Geplaatst door Andre Piet

En bedrink jullie niet aan wijn waarin liederlijkheid is maar wordt vervuld in geest…

De Bijbel heeft niets tegen het drinken van wijn. Sterker nog: over de wijnstok en de vrucht daarvan wordt dikwijls lovend gesproken. Wijn is een type van het nieuwe leven dat uit de dood voortkomt. Ooit ging het als druivensap in de (graf)kelder,  terwijl het als ‘geestrijk vocht’ er uit kwam.

Paulus waarschuwt niet voor het drinken van wijn maar voor het zich bedrinken daaraan. D.w.z. er dronken van worden. Dronkenschap is een toestand waarin men geen controle meer heeft over eigen gedragingen. Paulus spreekt van ‘liederlijkheid’ in dat verband. Letterlijk betekent het Griekse woord (asotia): ontreddering.

Tegenover het zich bedrinken aan wijn plaatst Paulus: “wordt vervuld in geest”. Wijn is weliswaar een type van geest en beiden worden gekoppeld aan vreugde maar er is ook een groot verschil. Bij vervuld zijn van drank gaat men onzinnig (‘bezopen’) denken en spreken. En lopen wordt waggelen. Bovendien: ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’. Wie daarentegen vervuld wordt in geest (= het woord van Christus; Kol.3:16), wordt niet alleen blij (‘geestig’) maar tevens helder en nuchter. En het spreken wordt opbouwend en de wandel koersvast. Zonder kater…

Delen: