GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 3:2 – breaking!

08-12-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Ten gunste van dit, ben ik Paulus, de gevangene van Christus Jezus, ten behoeve van jullie, de natiën.  (Jullie hebben immers gehoord van het beheer van de genade van God…

Dat heel Efeze 3 (na vers 1) in feite een tussenzin is, is bekend bij de uitleggers. In hoofdstuk 4 pakt Paulus de draad weer op die hij na Efeze 3 vers 1 had losgelaten. Efeze 3 is een onderbreking in Paulus’ betoog. Maar wat de meeste uitleggers ontgaat is dat Paulus daarmee als een ware stilist te werk gaat. In stijl drukt hij uit wat hij schrijft.

In Efeze 3 beschrijft Paulus hoe aan hem “het beheer van de genade van GOD” is toevertrouwd. Een geheim dat in voorgaande generaties niet bekend was gemaakt. Wat GOD via de apostel Paulus aan de natiën (zonder onderscheid) bekend laat maken was verborgen bij Israëls profeten. De natiën worden nu niet gezegend door Israëls herstel (zoals was voorzegd) maar door Israëls val.

Het werk dat GOD vandaag tussen de eerste en tweede komst van Christus doet, is een onderbreking in zijn plan. Straks zal Hij de draad alsnog oppakken met Israël. Hij verlaat immers niet wat zijn hand begon. Maar nu, ‘breaking news’: we schakelen over naar… Paulus!

Delen: