GoedBericht.nl logo
English Blog

Efeze 3:15 – vaderschap

16-06-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, vanuit wie elk vaderschap in hemelen en op aarde wordt genoemd…

De gangbare vertalingen spreken hier van ‘familie’ of ‘geslacht’. In het Grieks staat hier het woord ‘patria’ wat letterlijk ‘vaderschap’ betekent. Paulus zegt hier dat ieder vaderschap, waar dan ook in hemel of op aarde, wordt genoemd naar God de Vader.

We zijn gewoonlijk geneigd te denken dat Gods vaderschap beeldspraak is of een metafoor voor wat we hier op aarde kennen. We noemen Hem Vader (zo is dan het idee) omdat God veel moet hebben van een ideale vader. Maar het is volgens Paulus precies omgekeerd. Eerst is er het vaderschap van God. Terwijl het vaderschap dat we hier op aarde kennen is vernoemd naar (of een type is van), het Goddelijk origineel.

Dat God Vader is, betekent dat Hij de oorsprong is: alles is uit Hem (Mal.2:10). En omdat Hij alles voortbracht mag het ook rekenen op zijn liefde. Hij draagt zorg voor zijn schepping om alles, ook door gerichten, tot een goed einde te brengen. Dat is wat vaderschap betekent. En elke vader mag zich als hoofd van de familie aan deze Vader-GOD spiegelen. Wat een voorbeeld!

Delen: