GoedBericht.nl logo
English Blog

Amos 5:19 – als veiligheid een illusie is

22-04-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Zoals wanneer iemand vlucht voor een leeuw, en een beer overvalt hem; of hij komt naar huis en leunt met zijn hand aan de muur, en hem bijt een slang!

De profeet Amos betoogt dat wanneer JAHWEH’s dag eenmaal aanbreekt, het gericht onontkoombaar is. Wegvluchten heeft geen zin, want GOD weet ieder mens te vinden.

Het beeld in bovenstaand vers is veelzeggend. Iemand vlucht voor een leeuw en terwijl hij vlucht wordt hij overvallen door een beer. Of hij weet aan beiden te ontkomen en thuisgekomen waant hij zich veilig achter de deur en leunt met zijn hand tegen de muur… en wordt vervolgens gebeten door een slang!

Zien we zulk vluchtgedrag de laatste weken ook niet om ons heen? De mens ziet een groot gevaar van een virus op zich afkomen en in angst slaat hij op de vlucht. Panische maatregelen worden genomen in de veronderstelling daarin veilig te zijn. Een ‘maakbare samenleving’ waarin risico’s zijn uitgesloten. Want experts adviseren ons. Maar het is een illusie. Want achter de ‘veilige’ gesloten deur (locked down!) dreigt een ander, groter gevaar. Is het geen leeuw of beer, dan is het wel een slang die bijt. Het Woord maakt ons wijs dát te doorzien.

Delen: