GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 12:4 – genade-effecten

22-09-2019 - Geplaatst door Andre Piet

Nu is er verscheidenheid van genade-effecten, maar het is dezelfde geest.

Het is Gods geest die brengt tot de belijdenis “Jezus is Heer” (:3). Maar behalve deze universele belijdenis, brengt diezelfde geest ook een verscheidenheid met zich mee. Paulus spreekt van verscheidenheid van genade-effecten.

In het Grieks liggen aan ‘genade-effecten’, onze woorden  ‘charisma’ en ‘charismatisch’ ten grondslag. Het wordt dikwijls vertaald met ‘genadegaven’. Het woord charisma is opgebouwd uit ‘charis’ en de uitgang ‘-ma’. ‘Charis’, dat is genade, d.w.z. vreugde om niet. In het dagelijkse Grieks kon het de aanduiding zijn van bijvoorbeeld een mooie zonsondergang, een goed glas wijn, een vreugdevol samenzijn als familie. Alles wat ons gratis en voor niets blij maakt. De uitgang ‘-ma’ verwijst naar het effect van iets, de uitwerking. Charisma is dus vrij letterlijk genade-effect.

Waar GOD ons door het Evangelie blij maakt (charis: genade, vreugde om niet) werkt diezelfde genade, een verscheidenheid aan effecten uit. We zijn immers verschillende mensen met een verscheidenheid aan capaciteiten. Lucht die in een trompet wordt geblazen veroorzaakt een heel ander geluid dan diezelfde lucht die in een fluit of trombone of saxofoon wordt geblazen. Dezelfde lucht, verschillende effecten. Het is één geest, maar een verscheidenheid van genade-effecten!

Delen: