GoedBericht.nl logo
English Blog

1Korinthe 1:21 – waanwijs

13-11-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Want daar immers in de wijsheid van God, de wereld door de wijsheid God niet kende, heeft God een welbehagen om door de domheid van de prediking te redden, degenen die geloven.

Je moet de bovenstaande zin een paar keer lezen om helder te krijgen, wat het zegt. Het is Gods wijsheid, dat de wereld door haar wijsheid, God niet kent. Dus God heeft het zo bedacht dat de wereld door haar ‘wijsheid’ (intellect, academische titels) Hem niet kan kennen.

Hoe dan wél kennen? “… door de domheid van de prediking”! Dat is “door het woord van het kruis” (1:18). God verkiest altijd datgene wat in de ogen van de ‘wijze’ wereld lachwekkend en dom is. Noach moest midden op het droge een boot timmeren. Israëls leger bij Jericho bestond uit trompetters. Simson versloeg een overmacht van Filistijnen met een ezelskaak. Gideon ging de strijd aan met fakkels en kruiken. En last but not least: de Messias behaalt de overwinning door aan een houten paal te sterven.

En christenen maar denken dat ze hun boodschap ‘academisch acceptabel’ moeten maken. Vergeet het maar. Neem de wereld niet zo serieus. GOD redt door de ‘domheid’ van de prediking. Wie het laatst lacht, lacht het best!

Delen: