GoedBericht.nl logo
English Blog

Concordant Version digitaal

06-01-2010 - Geplaatst door Andre Piet

Omdat “elke Schrift” van God geïnspireerd is, is het van groot belang dat deze woordelijk nauwkeurig wordt weergegeven in vertalingen. Ik ken geen vertaling die daar zo goed in is geslaagd als de Concordant Version of the New Testament. Concordant wil hier zeggen dat men streeft naar een (voorzover het idioom dit toelaat) één op één overzetting vanuit de brontaal naar de doeltaal. De Concordant Version is in boekvorm verkrijgbaar en onderstaande afbeelding laat hoe deze vertaling er uitziet met al haar aanwijzingen van symbooltjes, superscript en light- en boldface tekst.

DIGITALISEREN
Nu is er ook een online-versie van de Concordant Version beschikbaar maar dat is louter platte tekst zonder de talloze bijzondere aanwijzingen van het origineel. Al jaren geleden ben ik daarom voor mezelf begonnen om alle superscript en lightface aanwijzingen in te voeren op de computer. Omdat ik ooit in dit werk ben blijven steken, ben ik onlangs begonnen deze taak alsnog te voltooien. Momenteel ben ik halverwege het Marcus-evangelie en daarna hoef ik alleen nog maar (nou ja…), het Lucas- en Johannes-evangelie te doen. Gelukkig heeft een goede vriend van mij, de man achter Scripture4all.org een programma ontwikkeld waarin ik dit werk heel efficient kan verrichten. Schitterend.

EN DAN…?
Een en ander betekent waarschijnlijk, dat over enkele maanden (afhankelijk van hoeveel tijd ik hier in kan steken) de Concordant Literal New Testament compleet digitaal beschikbaar komt! Het resultaat zal in elk geval worden opgenomen in het onvolprezen ISA-programma maar daarnaast overweeg ik (eventueel in eigen beheer) een twee-kolommen Nieuwe Testament uit te geven. Ik denk in eerste instantie aan een uitgave met in de ene kolom de NBG-vertaling en in de andere kolom de Concordant Version. Ongeveer zoals in onderstaand plaatje:

Enfin, zo ver is het op dit moment nog niet. Eerst nog maar eens aan de slag met het completeren van het invoerwerk en t.z.t. zal ik mij beraden over de verschillende opties m.b.t. het resultaat. Wellicht dat ik n.a.v. deze weblog daarover nog zinvolle suggesties binnenkrijg…

Delen: