GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:20 – onderschikken versus verzoenen

24-09-2024 - Geplaatst door Andre Piet

… en door Hem ‘het al’ geheel tot Zich te verzoenen, vrede makend door het bloed van zijn kruis, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is.

Kolosse 1 vers 20 beschrijft de alomvattende impact van wat God “door het bloed van het kruis” gaat bewerkstelligen. De gedachte is hier niet (zoals elders) dat God alles aan Christus gaat onderschikken. Niet onderschikken, maar verzoenen is hier het onderwerp. En wat verzoenen betekent wordt er gewoon bij vermeld: vrede maken. Overigens, zowel ‘verzoenen’ als ‘vrede maken’ staan in dit vers in de zogenaamde ‘aorist’ (=’zonder horizon’). Het gaat er niet om wanneer, maar dat God dit zal realiseren.

Een vijand onderschikken is iets heel anders dan een vijand tot vriend maken. Om iemand te onderschikken kan overmacht voldoende zijn. Maar om een vijand in een vriend te veranderen, dient zijn hart te worden gewonnen. En dat is precies wat God gaat bereiken door middel van het bloed van het kruis. God laat het niet bij woorden alleen, Hij bewijst dat zelfs de brute moord op Zijn Zoon geen afbreuk doet aan Zijn onvoorwaardelijke liefde die allen omvat. Sterker nog: zonder deze daad van vijandschap zou Hij niet in de gelegenheid zijn geweest het overtuigende bewijs van die liefde te leveren!

Delen: