GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:15 – eerstgeborene van elk schepsel

29-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Hij is [het] beeld van God, de onzichtbare, eerstgeborene van elk schepsel…

De eerste heerlijkheid van “de Zoon van Gods liefde” die Paulus hier etaleert is dat Hij “beeld van God, de onzichtbare” is. God die zelf onzichtbaar is, maakt zich zichtbaar via zijn Zoon.

Vervolgens geeft de apostel de Zoon de eretitel “eerstgeborene van elk schepsel”. Los van de vraag wat ‘eerste’ in deze term precies betekent, kunnen we op voorhand vaststellen dat aangezien de Zoon van elk schepsel de eerste is, Hij dus gerekend wordt tot “elk schepsel”. Want om eerste (of laatste of hoogste of beste) van een reeks te zijn moet men van die reeks deel uitmaken. Zou de Zoon geen schepsel zijn, dan kan Hij ook niet de eerste van elk schepsel zijn. Zoals de “eerste van alle geboden” (Mar.12:28) noodzakelijk een gebod is, en de “eerste der maanden” (Ex.12:2) per definitie een maand is.

Het woord ‘eerstgeborene’ betekent vanuit het Grieks (prototokos): ‘eerst-voorgebrachte’. Wie de Bijbelse geschiedenis enigszins kent, weet echter dat de bekendste ‘eerstgeborenen’ zelden als eerste waren geboren. Denk maar aan Isaak, Jakob, Jozef en Efraïm. De term ‘eerstgeborene’ verwijst niet (noodzakelijk) naar volgorde in geboorte, maar naar rangorde in geboorte. De eerstgeborene is de hoogste in positie!

Delen: