GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:11 – verduren, geduld en vreugde

13-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

…  in alle kracht bekrachtigd wordend, naar de sterkte van zijn heerlijkheid tot elk verduren en geduld met vreugde, 12 terwijl jullie de Vader danken…

De woorden “in alle kracht bekrachtigd” en “de sterkte van zijn heerlijkheid” zijn grenzeloos en veelbelovend. Ze worden heel concreet wanneer Paulus drie eigenschappen benoemt die deze Goddelijke kracht van binnenuit uitwerken. “Elk verduren en geduld met vreugde”.

Verduren houdt in: het vermogen om moeite, druk en lijden te doorstaan. Deze eigenschap ligt heel dicht bij die van geduldGeduld betekent dat ook als moeite en lijden langer aanhouden dan gedacht of gehoopt, men toch kan volhouden. Wie verduurt en geduldig is, weet ondanks de zware druk van de omstandigheden, kalmte en rust te bewaren.

De drie eigenschappen waartoe God “in alle kracht bekrachtigt” zijn ronduit bovenmenselijk. Dat blijkt uit de combinatie waarin ze worden genoemd: “elk verduren en geduld met vreugde“. Kalmte en rust temidden van ellende en frustraties zijn op zichzelf al zeldzame eigenschappen. Maar in combinatie “met vreugde” kan zeker niemand dit uit zichzelf opbrengen. Onmogelijk. Godzijdank wordt dat ook niet verwacht of gevraagd. Want het is GOD die “naar de sterkte van zijn heerlijkheid” daartoe bekrachtigt. Hij geeft zelfs vreugde in de moeilijkste omstandigheden. Waartoe geen mens in staat is, vermag Hij te doen!

Delen: