GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:10 – de Heer waardig wandelen

07-08-2024 - Geplaatst door Andre Piet

… dat jullie vervuld mogen worden van besef van zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, 10 de Heer waardig te wandelen, in alles [Hem] te behagen…

Paulus’ gebed is dat zijn lezers vervuld worden van besef van Gods wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht. Dit besef en het proces om daarmee vervuld te worden is wezenlijk en onmisbaar. Bij een waardige wandel gaat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. Niet om de vorm, maar om de inhoud.

De betekenis van het woord voor ‘waardig’ (Gr. axios) is de sleutel tot een goed begrip van de uitdrukking “de Heer waardig wandelen”. ‘Waardig’ is afgeleid van ‘waarde’, dat verwijst naar de prijs waarmee iets wordt gewaardeerd. “De Heer waardig wandelen” staat daarom voor een wandel waarin de Heer op waarde wordt geschat. Dat begint dus per definitie met besef en met wijsheid en geestelijk inzicht. Je kunt onmogelijk de Heer waardig wandelen, zonder Hem eerst te kennen en Hem daardoor ook te leren waarderen.

De Heer waardig wandelen is geen verzameling van goede manieren of een gedragscode. Pas wanneer men overtuigend heeft aangetoond hoe waardevol het is om de Heer te kennen, wordt het ook volstrekt logisch om Hem waardig te wandelen.

Delen: