GoedBericht.nl logo
English Blog

Kolosse 1:1 – apostel door Gods wil

13-07-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Paulus, apostel van Christus Jezus door Gods wil, en Timotheüs de broeder…

Niet alleen hier, maar ook in de aanhef van de eerste en tweede Korinthe-brief, Efeze en 2 Timotheüs, benadrukt Paulus een apostel van Christus Jezus te zijn “door Gods wil”. Dat accent is niet voor niets. Want kijken we naar de historie dan is het helder dat deze Saulus van Tarsus, tot aan zijn roeping, veruit de meest beruchte en verklaarde extremist was tegen ‘de sekte van de Nazarener’ (vergl. Hand.24:5,14).

Het was niet Paulus’ eigen wil om een apostel te worden van Christus Jezus. Hij heeft bepaald niet vrijwillig voor Hem gekozen. Mocht de leer van ‘de vrije wil’ (die stelt dat een mens vrij van Goddelijke beïnvloeding kan kiezen) ooit van toepassing zijn, dan in elk geval niet op de apostel Paulus. Want als door een lawine werd hij overweldigd (1Tim.1:14). GODS wil bleek ‘onwederstandelijk’ en overrulede compleet zijn eigen wil.

Als Paulus later hierop terugblikt, stelt hij vast dat zijn apostelschap louter aan GODS wil kan worden toegeschreven. GOD had hem reeds afgezonderd vanaf de schoot van zijn moeder. Toen hij nog geen enkel benul had, was hij reeds bestemd om de Zoon te evangeliseren onder de natiën (Gal.1:15,16). Hoe onbeduidend is dan de menselijke wil…!

Delen: