GoedBericht.nl logo
English Blog

16. Hoe kunnen “dood en dodenrijk” in het meer van vuur worden geworpen? 

In Openb.20:14 lezen we:

En de dood en het dodenrijk werden in het meer van het vuur geworpen.

Dat voorwerpen of mensen (zie 20:15) letterlijk geworpen kunnen worden in het meer van vuur, is begrijpelijk. Maar hoe kan dat bij abstracte (=niet tastbare) begrippen zoals “dood en dodenrijk”? Die kunnen toch niet letterlijk ergens in worden geworpen?  Vanwaar dan deze woordkeus? Het antwoord wordt ons gewezen in het vervolg:

En de dood en het dodenrijk werden in het meer van het vuur geworpen. Dat is de tweede dood: het meer van het vuur. En wanneer iemand niet bevonden werd geschreven te zijn in het boek van het leven, werd hij geworpen in het meer van het vuur.

De dood en het dodenrijk worden geworpen in het meer van het vuur, dat is de tweede dood. Hoe? Doordat degenen van wie de naam niet staat geschreven in het boek van leven, geworpen worden in het meer van vuur. Dat is de verklaring, aangezien deze mensen zich als laatsten in “de dood en het dodenrijk” bevonden. Ze stonden daaruit op om te worden geoordeeld. Dat betekent dat tijdens dat proces niemand zich meer in “de dood en het dodenrijk” bevond. Maar zijn daarmee “de dood en het dodenrijk” teniet gedaan? Nee, want een deel van degenen die voor de Grote Witte Troon staan, sterven een tweede keer. Door deze mensen in het meer van vuur te werpen, worden “de dood en het dodenrijk” voortgezet in de tweede dood. Iedereen die vanaf dit moment dood is, is voor de tweede keer dood.

Delen: