GoedBericht.nl logo
English Blog

Titus 3:2,3 – bescheidenheid betonen aan alle mensen

12-07-2023 - Geplaatst door Andre Piet

… inschikkelijk, alle bescheidenheid betonende aan alle mensen, 3 want ook wij waren eens dwaas, ongezeglijk, dwalende…

Veruit de meeste vertalingen lezen in bovenstaand vers het woord ‘zachtmoedig(heid)’, maar  ‘bescheidenheid’ drukt wellicht beter uit wat de betekenis ervan is. Vaak wordt het Griekse woord (prautes) in één adem genoemd met ‘nederigheid’ (Mat.11:29, Ef.4:2, Kol.3:12). Beide begrippen zijn aan elkaar verwant.

Bovenstaande tekst onderstreept de betekenis van ‘bescheidenheid’ heel treffend. Paulus zegt dat we als gelovigen bescheidenheid zouden tonen “aan alle mensen WANT ook wij waren eens dwaas, ongezeglijk, dwalende…”. We zouden ons weliswaar moreel onderscheiden van alle mensen (niet lasterend, niet vechtlustig, inschikkelijk), maar last but not least daarin “alle bescheidenheid betonen”. We zijn namelijk geen haar beter dan de andere mensen.

We zijn ook niet wijzer dan de rest van de mensheid, zoals veel christenen (stiekem) menen. Zij denken dat zij zo wijs en verstandig zijn geweest door te kiezen voor Jezus en dat zij om die reden worden gered. Dat is pure hoogmoed. Niets daarvan, zegt Paulus “want ook wij waren eens dwaas”. Het is GODS genade die reddend is verschenen aan alle mensen (Tit.2:11) en ons die vandaag reeds mogen geloven de ogen en oren daarvoor heeft geopend. Dat is geheel Zijn werk. Alle roem is uitgesloten!

Delen: