GoedBericht.nl logo
English Blog

Titus 2:5 – jonge vrouwen (2)

22-05-2023 - Geplaatst door Andre Piet

… opdat zij (= de oude vrouwen) de jonge vrouwen bezonnen maken, houdend van hun mannen, houdend van hun kinderen, 5 bezonnen, zuiver, huishoudelijk, goed, zich onderschikkend aan de eigen mannen…

Behalve dat de jonge vrouwen ‘manlievend’ en ‘kindlievend’ zouden zijn, worden ze ook geïnstrueerd om “bezonnen” te zijn. Het is reeds de derde keer (1:8; 2:2) in deze brief dat Paulus aan deze houding zo’n hoge prioriteit toekent. Omdat bij vrouwen vaak de ‘hormonen’ sterk opspelen moeten zij leren zich daardoor niet te laten leiden, maar door gezond verstand.

De eigenschap ‘zuiver’ wordt ook vertaald met ‘kuis’ (vergl. 2Kor.11:2) en duidt erop dat ze niet flirt met andere mannen maar de relatie met haar eigen man zuiver houdt.

De jonge vrouwen zouden ook ‘huishoudelijk’ zijn en dit onderstreept wat we eerder opmerkten: de taak van getrouwde vrouwen en moeders ligt in de eerste plaats in huis en niet in een carrière buiten de deur. Hoe ‘politiek incorrect’ dit tegenwoordig ook moge klinken. Overigens, bij ‘huis’ moeten we niet alleen denken aan de woning maar vooral ook het gezin. Het is aan de vrouw om van het huis een thuis te maken. In combinatie met een blijmoedig en opgeruimd humeur zorgt zij dat het “goed” (Gr. agathos) toeven is in huis!

Delen: