GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 8:4 – wandelen

23-04-2021 - Geplaatst door Andre Piet

… opdat de rechtsuiting van de wet vervuld zou worden in ons die niet naar het vlees wandelen, maar naar geest.

De vervulling van de wet is geen prestatie van de mens (=”het vlees”). Ongeacht alle pogingen daartoe. Het voorgaande hoofdstuk liet ons zien hoe hopeloos zulk proberen is. ‘De wet van Paulus’ komt hier op neer: hoe meer iemand probeert en strijdt, des te negatiever het resultaat zal zijn (vrij naar 7:23).

Het goede nieuws van deze tragiek is dat het de mens noodzaakt om omhoog te kijken. Want daar en nergens anders komt de hulp vandaan. Niet als een ‘hulpstuk’ in onze armzalige pogingen maar als een beëindiging van onze pogingen. Want alleen God(s geest) kan en zal vervullen waartoe het vlees zelf niet in staat is.

Paulus spreekt van “wandelen naar geest” (vergl. Gal.5:16). Dat werkwoord is veelzeggend. Het Griekse woord (peri-pateo) is opgebouwd uit de elementen ‘rondom’ en ’treden’. Wandelen is maar niet van A naar B lopen maar ‘rond kuieren’. Wandelen is per definitie relaxed. Het Nederlandse woord is ook verwant aan ‘wenden’. Wie wandelt ‘verandert de aandacht’ en gaat ‘om’. Als “het vlees’ frustreert – ga dan ‘om’ en wend je tot de GOD die onvoorwaardelijk geeft!

 

Delen: