GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 7:21-23 – strijdend ten onder

10-04-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Dus vind ik deze wet: waar ik het goede wil doen, ligt het kwade in mij er naast. 22 Want ik verlustig mij in de wet van God, naar de innerlijke mens, 23 maar ik zie een andersoortige wet in mijn leden die oorlog voert tegen de wet van mijn denken en mij in krijgsgevangenschap brengt in de wet van de zonde die in mijn leden is.

In deze verzen wordt de strijd beschreven van iemand “onder de wet”. Met de gedachte dat de mens de geboden moet vervullen. De idealen zijn prachtig (“ik verlustig mij in de wet van God”) maar de uitvoering is een drama. Paulus beschrijft dit conflict tussen “de innerlijke mens” en “mijn leden” als een oorlog waarin het “ik” verliest en in krijgsgevangenschap gebracht wordt.

De wetmatigheid “van de zonde die in mijn leden is” wint het van “de wet van mijn denken” dat zich verlustigt in de wet van God. Het is een conclusie die zowel eerlijk als intriest is. Het wil zeggen dat vroomheid en goede intenties niet in staat zijn de mens te brengen waar hij graag wil komen. Dit betekent het failliet van godsdienstigheid en eigen werken.

Maar… waar de mens eindigt, daar begint GOD!

Delen: