GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 6:20,21 – twee smaken

24-02-2021 - Geplaatst door Andre Piet

Want toen jullie slaven waren van de zonde, waren jullie vrij van de rechtvaardigheid. 21 Wat voor vrucht hadden jullie toen? Dingen waarover jullie je nu schamen, want het einde daarvan is dood.

Je bent een slaaf van de één óf een slaaf van de ander. “Niemand kan twee heren dienen” (Mat.6:24). Ben je een slaaf van de zonde, zoals de mens dat van huis uit is, dan ben je dus geen rechtvaardige (“vrij van de rechtvaardigheid”). Immers, “niemand is rechtvaardig, zelfs niet één”, schreef Paulus eerder (3:10).

Paulus herinnert zijn lezers aan de positie en toestand dat zij slaven van de zonde waren. Wat leverde dat op? Niets, behalve dan zaken waarover ze zich nu schamen. Het woord ‘zonde’ betekent ‘doel missen’ en dus leidt zonde uiteindelijk tot niets. Zondaren zijn stervelingen en dus gaan ze dood. Het hele traject dat de mens doorloopt vanaf de geboorte is een neergaande lijn van slavernij aan zonde en afnemende vitaliteit, die ten slotte eindigt in de dood.

De reden waarom Paulus de slavernij van de zonde zo in donkere tinten neerzet, is om het contrast met “de rechtvaardigheid” maximaal te laten uitkomen. Want kennis van goed is niet verkrijgbaar zonder kennis van kwaad.

Delen: