GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 3:21 – nu echter…!

19-03-2023 - Geplaatst door Andre Piet

Nu echter, los van wet, is rechtvaardigheid van God openbaar gemaakt, waarvan getuigenis gegeven wordt onder de wet en de profeten,

Romeinen 3 vers 21 vormt de machtige omkeer in het betoog van de apostel tot dusver. Ingeluid door het “nu echter…!”. In het voorgaande heeft Paulus uitvoerig aangetoond dat allen onder de zonde zijn en dat niemand rechtvaardig is op grond van verdiensten. Het “nu echter” wijst erop dat GOD het totaal anders gaat aanpakken. Hij eist geen rechtvaardigheid van de mens. In dat geval zou er sprake zijn van rechtvaardigheid op basis van wat de wet vraagt. Nee, wat GOD openbaar maakt staat geheel “los van wet”.

Het gaat ook niet om rechtvaardigheid van de mens maar om “rechtvaardigheid van GOD”. Dat betekent niet, zoals Luther vertaalde, “gerechtigheid die voor God geldig is”. Nee, wanneer “rechtvaardigheid van GOD openbaar is gemaakt”, dan betekent dit, dat GOD zelf rechtvaardig is opgetreden. Dat wil zeggen: GOD heeft recht gedaan, waaraan in de wet en de profeten getuigenis was gegeven. Oftewel: Hij heeft recht gedaan aan de beloften en voorzeggingen en door deze te vervullen. Dat is de blijde tijding van GODS rechtvaardigheid! Hij vervult wat Hij belooft. Onafhankelijk van elke (wan)prestatie van de mens.

Delen: