GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 16:5,6 – groet!

18-03-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Groet Epenetus, mijn geliefde die een eersteling is van Asia voor Christus. 6 Groet Maria die zich veel moeite getroost voor jullie.

Er volgt nu een lijst van namen aan wie Paulus groeten overbrengt, maar die we verder niet kennen vanuit het boek Handelingen of ‘de brieven’. Epenetus (=’geprezen’) is de eerste in die reeks. Paulus noemt hem nogal innig “mijn geliefde” en typeert hem als de eerste in Asia (in het huidige west-Turkije) die voor Christus gewonnen werd. Dat Epenetus pal na Prisca en Aquila wordt genoemd, zou kunnen betekenen dat hij deel uit maakte van de genoemde ekklesia bij hen aan huis. Een andere link tussen hem en het echtpaar is dat ook Prisca en Aquila in Asia hebben gewoond (nl. in Efeze, de hoofdstad). Het zou daarom zomaar kunnen dat Epenetus via hen in Rome terecht is gekomen.

Ook over de hier genoemde Maria (van het Hebreeuwse Miriam) weten we niet meer dan wat Paulus in dit vers met achting over haar meldt. Paulus groet ook haar. Het Griekse woord voor ‘groet’ is opgebouwd uit de elementen ‘gelijktijdig’ en ’trekken’ en roept de gedachte op van een ‘hug’. Het is dus meer dan alleen gedag zeggen; het drukt zichtbaar en voelbaar genegenheid uit (vergl. 16:16 “de heilige kus”).

Delen: