GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 14:9 – Heer van allen, doden en levenden

07-01-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Want hiertoe stierf Christus en werd hij levend, opdat hij en van doden en van levenden Heer zou zijn.

Christus stierf niet voor een selecte groep mensen maar “voor allen” (1Tim.2:6; 2Kor.5:15). Hij stierf om drie dagen later door God te worden opgewekt (Rom.10:9) opdat Hij Heer (=Eigenaar) zou zijn van allen. Niet slechts Heer voor allen, alsof het een aanbod zou zijn dat kan worden afgewezen. Niets daarvan, Hij is “Heer van allen” (10:12; Hand.10:36). Het Evangelie is geen aanbod maar de mededeling van een feit. Of je het nu gelooft of niet.

Dat Jezus “Heer van allen” is, is zelfs zó universeel dat het niet slechts levenden maar ook alle doden betreft. Ja het is waar, doden zijn dood en zich van niets bewust (Pred.9:5). En toch heeft het grote betekenis dat Christus ook hun Heer is. Want het garandeert dat ook doden straks de roep zullen horen om op te staan. Alle doden worden levend gemaakt, zoals Christus de Eersteling (1Kor.15:22).

De Schrift verzekert ons dat het moment komt dat iedereen, hemelsen, aardsen en onderaardsen, Jezus als Heer zullen erkennen. Met gebogen knieën en van binnenuit zal elke tong getuigen: Jezus is Heer! Niet onder dwang maar “tot eer van God de Vader” (Filp.2:9-11)!

Delen: