GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 14:21 – redenen om af te zien

02-02-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Het is goed geen vleesgerechten te eten noch wijn te drinken noch iets waaraan uw broeder zich stoot [of verstrikt wordt of zwak is].

Over de motieven waarom een deel van Paulus’ eerste lezers geen vleesgerechten aten of wijn dronken, lezen we in dit hoofdstuk nauwelijks. Behalve dan dat het als “ongewijd” (onrein) door hen werd beschouwd. Paulus begon zijn betoog (:1) met te zeggen dat het “de zwakke in het geloof” is die zo redeneert. Maar wanneer hij dit als “zwak” aanmerkt, is dit voor hem geen veroordeling van degenen die zo denken. Integendeel, hij neemt het uitdrukkelijk voor hen op.

Het laatste zinsdeel dat tussen vierkante haken staat is onzeker omdat het niet in alle oude handschriften voorkomt. Maar het maakt wel des te duidelijker waarom het goed is om in bepaalde gevallen vrijwillig (!) af te zien van volstrekt legitieme gebruiken als vlees- en wijnconsumptie. Niet omdat het de ander irriteert of boos maakt. Maar omdat hij zich er aan stoot, d.w.z. hij struikelt er over. Of hij raakt erdoor verstrikt en verzwakt. In dat geval dient de liefde, die altijd uit is op vrede en onderlinge opbouw, te prevaleren. Want “alles is wel geoorloofd, maar niet alles is nuttig en opbouwend” (1Kor.10:23).

Delen: