GoedBericht.nl logo
English Blog

Romeinen 1:18 – de waarheid…

23-07-2020 - Geplaatst door Andre Piet

Want toorn van God wordt vanaf de hemel onthuld over alle oneerbiedigheid en onrechtvaardigheid van mensen die de waarheid in onrechtvaardigheid ten onder houden…

Paulus spreekt hier niet over de toekomstige “dag van toorn” (2:5) maar over de toorn van GOD in de tegenwoordige tijd. Die toorn gaat over niet alle mensen maar over “alle oneerbiedigheid en onrechtvaardigheid van mensen”. In de navolgende verzen (:24, 26,28) zullen we zien dat die toorn niet blijkt in het feit dat GOD ingrijpt, maar juist daarin dat Hij mensen in hun “oneerbiedigheid en onrechtvaardigheid” overgeeft. Hij laat hen begaan en doet er niets aan of tegen.

In wat blijkt nu die “oneerbiedigheid en onrechtvaardigheid van mensen”? Daarover hoeven we niet te gissen want het staat er pal achter. Wat deze mensen doen is “de waarheid in onrechtvaardigheid ten onder houden“. Dat is het eerste, concreet kwalijke wat gezegd wordt van deze mensen. Maar beter is het wellicht te zeggen dat alle andere kwalijke eigenschappen die in dit hoofdstuk nog genoemd zullen worden, voortkomen uit deze houding t.o.v. de waarheid. Wie de feiten kent en weet wat waar is, staat maar één ding te doen en dat is: de waarheid accepteren en erkennen. Meer is niet nodig.

Delen: