GoedBericht.nl logo
English Blog

Lucas 15:4 – Hij zoekt en vindt!

23-11-2022 - Geplaatst door Andre Piet

… en gaat het verlorene zoeken, totdat hij het vindt?

In Lucas 15 vinden we de bekende gelijkenissen van het verloren schaap, de verloren penning en de verloren zoon. Meestal ligt in onze benadering van deze verhalen de focus op de tragiek voor het verlorene. Maar daardoor ontgaat ons de clou. Toen de jongste zoon in het buitenland was en zijn geld doorbracht had hij het uitstekend naar z’n zin. Maar was hij toen minder verloren dan toen hij bij de varkens neerzat en zich ellendig voelde? Nee, want al die tijd was de vader zijn zoon kwijt.

De essentie in de drie verhalen is dat de eigenaar iets verloren is. En dat het daarom het belang van de eigenaar is, om het verlorene te zoeken. En het is de eerste plaats ook de vreugde van de eigenaar wanneer het verlorene wordt gevonden.

Dat de mensheid verloren is, is in de eerste plaats een verlies voor de Schepper. Hij is immers de Eigenaar. En daarom zoekt Hij ook het verlorene. Want het is van Hem! En Hij zoekt net zo lang totdat Hij het verlorene gevonden heeft. Zie daar het Evangelie: GOD zoekt het verlorene en… Hij vindt het ook. Absoluut en gegarandeerd!

Delen: