GoedBericht.nl logo
English Blog

Hebreeën 4:12 – oordeelkundig

08-09-2017 - Geplaatst door Andre Piet

Want het woord van God is levend en effectief en scherper dan ieder tweesnijdend zwaard en doordringend tot verdeling van ziel en geest, gewrichten en merg en oordeelkundige van gevoelens en gedachten van hart.

De competentie van het woord van GOD is onmogelijk te overschatten. Dit woord is levend, effectief, vlijmscherp maar ook oordeelkundig. In het Grieks staat er ‘kritikos’ waarin we ons woord ‘criticus’ herkennen. Dat heeft vaak een negatieve bijklank maar de eerste betekenis is die van: bekwaam om te (be)oordelen.

Van een rechter verwachten we dat deze bekwaam is om situaties te beoordelen. Niet om uitspraken te doen over het hart, het binnenste van de mens. Dat is slechts aan GOD. Zijn woord woord dringt door als het mes van een chirurg en legt het innerlijk bloot. Maar GOD is ook bekwaam om te beoordelen. Zowel gevoelens als gedachten.

Ons hart, het wezen van wie we zijn, is voor ons meestal een complex geheel van gevoelens en gedachten. Onszelf kennen is al zo moeilijk, laat staan de ander. Maar in het licht van GODS woord wordt duidelijk welke gevoelens en gedachten zuiver en echt zijn en welke niet. Welk menselijk expertise kan daaraan tippen?

Delen: