GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 5:7,8 – jullie renden goed

31-08-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Jullie renden goed! Wie hinderde jullie om je te laten overreden door de waarheid? 8 Die overreding kwam niet uit Degene die jullie roept.

Het is een bekend beeld in Paulus’ brieven: de renbaan. De Galaten hadden ooit een goede start gemaakt. Dat hun loop in de renbaan nu niet meer goed was, heeft maar één reden: ze waren gehinderd om zich door de waarheid te laten overreden. De vraag “wie hinderde jullie” is hier net zo retorisch als de vraag in 3:1: “wie betovert jullie…?”. Het zijn de predikers die hen wilden ‘verjoodsen’ (judaïseren).

De eerste “overreding” kwam van Hem die hen had geroepen via Paulus’ prediking. De prediking van de waarheid van Gods genade (1:6, 15). De tweede “overreding” kwam van degenen die hen nu hinderden in de renbaan.

Zich niet laten overreden door de waarheid is nooit vrijblijvend of theoretisch. Het heeft directe consequenties voor de praktijk. Om in Paulus’ beeldspraak te blijven: presteren in de renbaan kan uitsluitend wanneer men gefocust is op het ene, grote doel. Slechts wanneer we het oog gericht hebben en houden op de genade Gods in Christus en op wat Hij vermag te doen in ons leven, zullen we ongehinderd de finish bereiken. Daartoe zijn we geroepen; dat is de waarheid.

Delen: