GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 4:30 – of/of en geen en/en

21-08-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Maar wat zegt de Schrift? Werp het dienstmeisje en haar zoon eruit, want de zoon van het dienstmeisje zal absoluut geen lotbezit ontvangen met de zoon van de vrije.

Hoe zou het confict dat in Galatië speelde, dienen te worden opgelost? Door een compromis te sluiten? Dat zou een typisch menselijke oplossing zijn. Vandaar dat Paulus vraagt: “wat zegt de Schrift?” En daarvoor borduurt hij nu voort op de geschiedenis van Hagar en Sara en hun beide zonen. Zij representeren respectievelijk het oude en het nieuwe verbond. Vlees en Geest. Wet en genade.

In de geschiedenis van Genesis 21 is het of Hagar en Ismaël, of Sara en Izaäk. Ze konden onmogelijk samen onder één dak verder. Abraham had daar heel veel moeite mee (Gen.21:11), maar God gaf Sara gelijk: de slavin met haar zoon moest weg. Jazeker, ook Ismaël kreeg beloften mee (Gen.16:12) en evenals later Jakob, zou hij twaalf zonen krijgen (Gen.25:16). Maar de belofte, die was niet voor hem maar enkel voor Izaäk.

In de kerkgeschiedenis heeft men altijd weer een combinatie van ‘wet en evangelie’ uitgeprobeerd. Een balans met van beiden wat. De kool en de geit willen sparen. Maar dat is onmogelijk. Het is of de Judaïseerders of het Evangelie zoals Paulus dit predikte.

Delen: