GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 4:25 – op één lijn

17-08-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Hagar nu is de berg Sinaï in Arabië. Het staat op één lijn met het huidige Jeruzalem, want dat is in slavernij met haar kinderen.

Hagar staat volgens Paulus model voor de berg Sinaï dat op haar beurt weer “op één lijn staat met het huidige Jeruzalem”. Dit is een mooi voorbeeld van associatief denken. Dat is een type denken dat onderwerpen met elkaar verbindt die geheel los van elkaar staan. De slavin Hagar en de berg Sinaï en het huidige Jeruzalem hebben op zichzelf genomen niets met elkaar van doen. En toch plaatst Paulus ze “op één lijn”. Wat is die ene lijn?

Paulus heeft het over een lijn die verschillende (parallelle) lijnen met elkaar verbindt. De gemene deler tussen de onderwerpen is ‘slavernij’. Hagar is een type van de berg Sinaï omdat beiden ‘slaven’ voortbrachten. Bij Hagar is dat duidelijk omdat ze letterlijk een slavin was. De berg Sinaï daarentegen, als embleem van de wetgeving, brengt in figuurlijke zin slaven voort (4:1-5). En “het huidige Jeruzalem” dat dit oude verbond van de wet probeert te conserveren staat daarom op één lijn met Sinaï en Hagar. Zij vertegenwoordigt het Judaïsme dat tot op vandaag afkerig is van “de Zoon van de belofte”…

Delen: