GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 4:16 – de waarheid is hard

02-05-2024 - Geplaatst door Andre Piet

Ben ik dus een vijand van jullie geworden, door jullie de waarheid te zeggen?

‘De waarheid is hard’, zo luidt een bekend gezegde. Daarmee bedoelen we te zeggen dat de waarheid dikwijls confronterend en pijnlijk is. Dat kunnen wij een onaangename eigenschap vinden, maar  feiten interesseren zich niet in uw of mijn emoties. Feiten zijn feiten, ongeacht of we dat plezierig en acceptabel vinden.

Spreuken 27:6 zegt: “Oprecht gemeend zijn de wonden door een vriend geslagen, maar overvloedig zijn de kussen van een vijand.” Het lijkt liefde om te complimenteren en vleiende taal te uiten, maar wanneer het de waarheid geweld aandoet, dan is die liefde slechts schijn. En jazeker, de waarheid kan wonden slaan. Maar, soms is dat onvermijdelijk en vereist de liefde dit (1Kor.13:6). Want, zoals een ander gezegde luidt: “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.

De liefde van de Galaten voor Paulus was wederzijds. Maar was hun liefde nu omgeslagen in vijandschap, enkel omdat Paulus hen confronteerde met ‘inconvenient truth’ (ongemakkelijke waarheid)? De Galaten-brief is fel en hartstochtelijk van toon, dat is waar. Het bewijst dat Paulus hen oprecht lief had. De waarheid is hard. Dank God daarvoor, want omdat ze hard is, kunnen we erop bouwen en staan! Onwankelbaar!

Delen: