GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 3:3 – kers op de taart?

15-06-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Zijn jullie zo dwaas? Jullie vingen aan in Geest, worden jullie nu in vlees voltooid?

Dat de Galaten dwaas bezig waren, lazen we al in vers 1. Als Paulus dit in drie retorische vragen aan de kaak stelt, roept hij uit: zijn jullie dan zó dwaas? In elk van de vragen wordt een ander contrast genoemd. In vers 1 is de tegenstelling tussen betovering van de Judaïsten versus hoe Paulus hen Jezus Christus als gekruisigd had voorgehouden. In vers 2 gaat het om “werken van wet” versus “het horen van het geloof”. En in vers 3 is de tegenstelling tussen aanvang in Geest versus voltooiing in vlees.

De tegenstelling in vers 3 borduurt direct voort op die van vers 2 waar ook sprake is van de Geest. Men had de Geest ontvangen, niet door werken van wet maar door horen van het geloof. Als God (“Geest”) nu zó van start ging, hoe dwaas is dan de gedachte dat de zwakke mens (“het vlees”) de ‘finishing touch’ zou aanbrengen?! Dat is toch een anticlimax?! Met Goddelijke verzekering beginnen en in menselijke frustratie eindigen…

De fundamentele boodschap in het Evangelie is dat God niets van de mens verwacht maar alles voor zijn rekening neemt. Alles wat “het vlees” toevoegt, doet in werkelijkheid afbreuk.

Delen: