GoedBericht.nl logo
English Blog

Galaten 2:21 – zwart-wit

12-06-2022 - Geplaatst door Andre Piet

Ik wijs de genade van God niet af, want indien door wet rechtvaardigheid is, dan stierf Christus tevergeefs.

Dit vers is het slot van Paulus’ historisch verslag en zijn uitleg aan Petrus. Vanaf het volgende vers (3:1) gaat hij direct de Galaten aanspreken. De conclusie is glashelder, wat anderen ook mogen beweren (of suggeren door hypocriet gedrag; 2:13). Met “de genade van God” kan niet gesjoemeld worden omdat “de waarheid van het Evangelie” (2:5) zwart-wit is. Nuances of grijstinten zijn uitgesloten.

Het is of genade van God of rechtvaardigheid door wet (ongeachte welke wet; lidwoord ontbreekt). Zoals Paulus dit al scherp neerzette in Romeinen 11:6: “Maar indien het in genade is, dan niet meer vanuit werken, anders is genade geen genade meer”. Genade betekent ‘om niet’. Een beetje gratis bestaat niet. Als de mens hierin ook maar iets zelf zou moeten of kunnen bijdragen, dan is het geen genade meer. Punt uit.

Ooit werden door één misstap van één mens, alle mensen veroordeeld. Zonder uitzondering. Tegenover deze ene misstap staat “één [daad van] rechtvaardigheid” van één mens. Dat is wat Paulus zojuist “het geloof van Christus” of “van de Zoon van God” noemde. Christus stierf. Dat is alles beslissend. Er valt niets aan bij te dragen of af te doen. Amen!

Delen: